Uutiset

8.12.2015

Pellosta löytyi berlokki

Berlokki osoittaa, kuinka monenlaisia aarteita maamme peltoihin on kätketty, eivätkä ne kaikki suinkaan ole kaukaa muinaisuudesta.

Berlokki
 

Metallinilmaisinharrastajien paljastamat satojen tai jopa tuhansien vuosien ikäiset muinaisaarteet, kuten Janakkalan miekkamies ja Espoon kultasormus, keräävät runsaasti mediahuomiota. Uutiskynnystä harvemmin ylittävät harrastajien iältään paljon vaatimattomammat löydöt. Jopa museokokoelmissa ne jäävät usein vaille tutkijoiden huomiota.

 

Silti kiinnostavan esineen ei tarvitse olla ikivanha. Nuoret löydöt voivat paljastaa menneisyydestä yllättäviä asioita oli kyse sitten 1800-luvun hevosvaljaiden koristeista tai sotilaspuvun olkanauhakoristeista, 1900-luvun sota-ajan romusta tai 2000-luvun pullonkorkeista.

 

Elokuussa 2015 Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät järjesti etsinnän Valkeakosken Sääksmäen Vähä-Kantalan tilalla. Pelloilta harrastajat olivat jo aiemmin paikallistaneet myöhäisen rautakauden esineitä, kuten kupurasoljen, keihäänkärjen ja miekan. Tällä kertaa Mikko Mäkelä nosti pellosta erikoisen, korumaisen esineen. Hän lähetti löydöstä valokuvat minulle ja pyysi apua löydön tunnistamisessa.

 

Esine on vain 3,4 cm korkea. Se koostuu kiinnityslenkillä varustetusta kahvasta ja istukasta. Istukkaan on upotettu korukivi tai lasinpala, jonka pinta on täysin sileä. Muutoin löytö vaikuttaa olevan kuparisekoitteista metallia. Pinnassa on rippeitä kultauksesta. Kahvaosa on koristeltu tiheästi kukka- ja köynnösaihein sekä ilmeisesti jonkinlaisella kruunukuviolla. Koristeet näkynevät selkeämmin myöhemmin, kun vuosikymmenten saatossa kerääntynyt lika poistetaan.

 

Berlokki_vaaka

Ensimmäinen ajatus löydön nähtyäni oli, että kyseessä on jonkinlainen sinettileimasin. Muodoltaan ne ovat varsin samankaltaisia: kahvan päähän on kiinnitetty metallinen laatta tai korukivi, johon vahaan painettavaksi tarkoitettu sinettikuvio on kaiverrettu. Vähä-Kantalan esineessä ei kuitenkaan ole mitään jälkiä kaiverruskuvioista.

 

Löytö ei olekaan sinettileimasin, vaan niin sanottu berlokki. Nimitys juontuu ranskankielen sanasta berloque eli breloque, mikä tarkoittaa kellonperässä riippuvaa koristetta tai killutinta. Osa niistä oli aitoja sinettileimasimia, osa Vähä-Kantalan löydön kaltaisia puhdasverisiä koristeita.

 

Berlokit levisivät ympäri Eurooppaa muodin keskuksesta, Ranskasta 1700-luvun jälkipuoliskolla. Niistä tuli muodikkaita, ja miehet koristelivat näyttävillä berlokeilla kellonvitjojaan. Näin teki muun muassa kuuluisa kreivi ja kavaljeeri Gustaf Mauritz Armfelt (1758–1814).

 

Suomessa berlokkien kultakautta oli 1800-luvun alkupuolisko. Tällöin kultasepät valmistivat erityisesti biedermeier-tyylin mukaisia kellonvitjakoristeita. Suosiosta kertoo se, että kultasepät tekivät niitä myös mestarinnäytteinään. Aikakauden berlokkeja on päätynyt muun muassa Kansallismuseon ja Turun museokeskuksen kokoelmiin. Berlokkien suosio hiipui 1800-luvun puolivälin tienoilla.

 

Vähä-Kantalan berlokki kaipaa puhdistusta ja tarkempaa tutkimustyötä. Se kuitenkin vaikuttaa valmistetun 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. Kenen kellonperässä koru sitten onkaan kiikkunut, on se todistanut kantajansa herrasmiehenelkeistä ja tyylitajusta. Samalla berlokki osoittaa, kuinka monenlaisia aarteita maamme peltoihin onkaan kätketty, eivätkä ne kaikki suinkaan ole kaukaa muinaisuudesta.

 


Visa Immonen

arkeologian dosentti


Palaa otsikoihin 
normal-size-image-placeholder

Uutiset

ISSN 2342-0146


Haluatko uutisesi palstalle?

Ota yhteyttä verkkopalvelun toimitukseen:
esinetutkimus@gmail.com

Uutispalstalla julkaistavia juttutyyppejä:


  • Arvio (kirja-, näyttely- tai muu arvio)
  • Kolumni (kantaaottava, poleeminen kirjoitus)
  • Muistokirjoitus
  • Museoiden kuukauden esineet -uutinen
  • Näkökulma-haastattelu (henkilöhaastattelu esinetutkimusta painottaen)
  • Puheenvuoro (kannanotto alan ammattilaiselta)
  • Uutinen (ajankohtaisesta näyttelystä, kurssista, palkinnosta, tapahtumasta, konferenssista, seminaarista, verkkosivustosta, henkilövaihdoksesta, julkaisusta, projektista, esinelöydöstä jne.)
  • Väitöslektio


 
Tulosta sivu

Olet tässä:

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä