Uutiset

25.12.2018

Jouluiloa maailmalle

Koristevienti Oy:n joulukoristeita Hangosta.


Koristevienti_Tonttu
Joulutonttu. Kävystä, punaisesta piipunrassista, puuvillakankaasta ja muovista valmistettu ruskeapartainen joulutonttu pitelee puurokulhoa. 1970-luku. Sotien jälkeen raaka-aineena käytettiin kreppipaperia, paperimassaa ja tonttujen kasvot tehtiin mm. pahvista. Tonttujen valmistus loppui 1996.


Suomalaisten joulukoristeiden uranuurtaja ja Pohjoismaiden ainoa suuri joulukuusenkoristeiden valmistaja on K.A. Weiste Oy. Yritys perustettiin Helsinkiin vuonna 1924. Perustaja Kalle Aimo Weisteen liikeidea oli valmistaa hopealangasta koristeita kotimaiseen tarpeeseen. Aluksi yritys toimi Weisteen kotona ja sittemmin Kluuvikadulla sijainneessa verstaassa.


Vuonna 1926 yritys muutti Pukinmäkeen, jonne valmistui myös lisärakennus vuonna 1931. Sotavuosina joulukoristeita ei valmistettu raaka-ainepulan vuoksi, mutta puolustusvoimille kudottiin kunnianmerkkinauhoja. Vuonna 1945 päätettiin perustaa tytäryhtiö Hankoon, joka keskittyisi joulukoristeiden vientiin. Koristevienti Oy:n tuotanto alkoi toukokuussa 1946. Sotien välisenä aikana Saksa oli johtanut joulukoristemarkkinoita, mutta sodan päätyttyä avautuivat markkinat ja vientimahdollisuudet Pohjoismaihin ja Hollantiin.


Koristevienti_Latvatahti
Latvatähden keskuksen valmistamista vuonna 1948.


Hangon sijainti ja merkitys kaupan kannalta oli tuolloin nykyistä keskeisempi. Suomalais-pietarilaisin yksityisvaroin rakennettu Hanko-Riihimäki-rautatie valmistui jo vuonna 1873, mutta sen kannattamattomuus tuli ilmi jo seuraavan vuonna, kun koko rata huutokaupattiin. Vuonna 1875 valtio osti rautatien. Rautatien yhteyteen oli rakennettu satama, sillä Hangon eteläisen sijainnin nähtiin olevan suosiollinen talvisataman perustamiselle. Suomessa satamat olivat talvisin suljettuja, mutta Hangon edustalla ei meri jäätynyt leutoina talvina.


Koristevienti_Pettersson
Joulutonttujen suunnittelija Sirkka Pettersson.

Aluksi Koristevienti valmisti vain hopeapunoksia, tähtiä ja oksakoristeita, mutta vuonna 1949 Hangon suosikkituotteet, tontut tulivat mukaan valikoimaan. Niiden mallisuunnittelijana toimi Sirkka Pettersson 1958-1988. Alusta lähtien suurin osa niistä tehtiin käsityönä, sittemmin kotityönä.


Koristevienti_Joulupallo
Joulukuusenkoriste. Hopeinen joulupallo on valmistettu muottiin puhaltamalla polystyreenistä. 1970-luku. Pehmeitä muovipalloja valmistettiin aluksi saksalaisista puolipallokennoista, jotka puristettiin tai liimattiin yhteen ja stanssattiin irti. Ne olivat keveitä, mutta rutistusta ne eivät kestäneet. Niiden valmistus loppui 1979.Lassi Patokorpi

perustuen Hangon museon näyttelyteksteihin ja teokseen Birgitta Ekström Söderlund & Marketta Wall: Alussa oli satama: Hangon satama 1873-2001. Hangon museon julkaisusarja 20 (2001).


Kuvat: Hangon museon kuva-arkisto. Esinekuvat: Linda Svennblad, Hangon museo.


Palaa otsikoihin 
normal-size-image-placeholder

Uutiset

ISSN 2342-0146


Haluatko uutisesi palstalle?

Ota yhteyttä verkkopalvelun toimitukseen:
esinetutkimus@gmail.com

Uutispalstalla julkaistavia juttutyyppejä:


  • Arvio (kirja-, näyttely- tai muu arvio)
  • Kolumni (kantaaottava, poleeminen kirjoitus)
  • Muistokirjoitus
  • Museoiden kuukauden esineet -uutinen
  • Näkökulma-haastattelu (henkilöhaastattelu esinetutkimusta painottaen)
  • Puheenvuoro (kannanotto alan ammattilaiselta)
  • Uutinen (ajankohtaisesta näyttelystä, kurssista, palkinnosta, tapahtumasta, konferenssista, seminaarista, verkkosivustosta, henkilövaihdoksesta, julkaisusta, projektista, esinelöydöstä jne.)
  • Väitöslektio


 
Tulosta sivu

Olet tässä:

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä