Arvioarkisto

24.5.2016

Arvio: Heavy Metal -haarniskanäyttely

Hämeen linnassa on 1500–1700-lukujen haarniskoja ja aseita esittelevä, kansainvälisestikin merkittävä näyttely 22.4–23.10.2016.


Hevosen haarniska

Lähes kaikki Heavy Metal -näyttelyn esineistö on peräisin Itävallan Grazissa sijaitsevasta Landeszeughausista, jota nimitetään maailman suurimmaksi historialliseksi asekokoelmaksi. Landeszeughaus on osa Universalmusem Joanneumia. Landeszeughausin mittava ase- ja varuskokoelma on kertynyt 1400–1600-lukujen aikana, jolloin Steiermarkin herttuakunta oli avainasemassa puolustuksessa ottomaanien hyökkäyksiä vastaan.


Heavy Metal -nimeä kantava näyttely esittelee 17 haarniskaa, salkoaseita (kuten keihäitä) sekä varhaisia tuliaseita. Haarniskat ovat pääosin peräisin 1500-luvulta ja aseet ajanjaksolta 1500-luvun lopusta 1700-luvun alkuun. Esillä on myös rekonstruktio 1600-luvun hakkapeliittojen käyttämästä varustuksesta. Näyttely on kohtuullisen kokoinen, käsittäen muutaman salin Hämeen linnan vaihtuvien näyttelyiden tiloissa.


Haarniskat ovat hienosti esillä. Niitä pääse tarkastelemaan läheltä, hyvässä valaistuksessa ja ilman vitriinien aiheuttamia rajoituksia. Esineet ovat pääsääntöisesti esillä omana itsenään, ilman rekvisiittaa. Näyttelyn tekstit ovat hyvät ja informatiiviset; jokaisesta haarniskasta on kerrottu erikseen tiiviisti ja mielenkiintoisesti. Tekstit keskittyvät selittämään eroavaisuuksia haarniskojen välillä niiden käyttötarkoituksen mukaan. Ilahduttavasti myös muodin näkökulmaa on jonkin verran tuotu esille haarniskoissa ajan saatossa tapahtuneiden muutosten taustalla.


Tekstit esittelevät mielenkiintoisesti yksittäisiä esineitä, mutta muutoin selittävät tekstit on jätetty melko minimiin. Jonkin verran kerrotaan turnajaiskulttuurista, ja tilaa annetaan tietenkin Grazin asekokoelmien historialle. Taistelutaktiikoista ja tuliaseiden käytön tuomista muutoksista kerrotaan laajemmin 1600-luvun sotien kannalta. Moni kävijä varmasti nauttii vähäisestä tekstien määrästä, mutta historian eri näkökulmia kaipaava jää pohtimaan niitä lukuisia tapoja, joilla aseisiin liittyvää kulttuuria ja sotahistoriaa olisi tekstien ja kuvien avulla voinut tuoda monipuolisemmin esille.


Jalkaväen puolihaarniskoja


Näyttelyn muutamat videomateriaalit olivat mielenkiintoisia, mutta valitettavan vaihtelevia kuvanlaadultaan. Niistäkin olisi kaivannut lyhyttä selostusta, jossa sisältö olisi tarkemmin selitetty. Aivan alussa on esillä sinällään vaikuttavaa kuvaa Grazin asekammareista. Toinen video esittelee kiinnostavasti ja selkeästi haarniskojen kehitystä ja ominaisuuksia. Tuntemattomaksi jääneestä syystä kyseinen video on ilmeisesti unkarinkielinen ja kohtuullisen kovalla äänenvoimakkuudellaan näin erikoinen lisä näyttelyn tunnelmaan.


Hämmentävimmäksi seikaksi nousee muutamassa salissa soiva folk metal -tyylinen musiikki. Tätä ja Heavy Metal -nimeä lukuun ottamatta näyttelyssä ei ole pyritty luomaan ylitsevuotavan populäärejä lähestymistapoja tai ratsastamaan anakronistisilla mielikuvilla. Sinälläänhän heavymusiikin estetiikan yhdistäminen ritarikulttuuriin ja historiallisiin taisteluihin ei olisi mitenkään haitallista, vaan se voisi olla yksi rakentava teema näyttelyn aiheeseen liittyen. Nyt tämä kuitenkin on jollain tapaa ilmassa roikkuva oletus, joka tuo omituisella tavalla populäärikulttuurin osaksi esimodernin ajan aseista kertovaa näyttelyä.


Näyttelyä on mainostettu ilmeisen suurella panoksella esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja kadunvarsijulistein. Haarniskoihin viittaava nokkela sanaleikki ”Heavy Metal” on varmaankin valittu nimeksi juuri herättämään huomiota ja mielikuvia. Näyttelyn ympärille on rakennettu jonkin verran oheisohjelmaa, kuten avajaispäivän turnajaiset sekä 14.5. järjestetty rakkaus- ja ritariromantiikkateemainen Peitsi tanassa -ilta. Näyttelyn markkinointi vaikuttaa tasapainoilevan yleisöä kosiskelevan ja asiallisen välillä. Kokonaisvaikutelma kallistuu kuitenkin asiallisen kokonaisuuden puolelle, ja vaikuttaa siltä, että hyvin toteutetut oheistapahtumat saattavat tuoda jopa oman, tuoreen ja innovatiivisen lisänsä.


Renessanssihaarniska

Erikoisen ja harvinaisen esineistönsä vuoksi Heavy Metal tarjoaa varmasti katsottavaa uteliaille silmäpareille. Haarniskojen kiinnostavuus ja vaikuttavuus esineinä on ainakin asia, jonka vuoksi näyttelyyn kannattaa tulla. Historiallisten esineiden kontekstualisointia ja kiinnostavia näkökulmia kaipaavalle näyttelykävijälle kokemus on perustasoa, eikä jää elämykselliseksi. Metallityön estetiikasta nauttivalle tämä taas on varsinainen vuoden tapaus. Ehdottomiksi kohokohdiksi jäävät kokonainen hevosen haarniska ja taidokkaasti tehdyt 1500-luvun rintapanssareiden etsauskoristelut, joita olisi mieluusti nähnyt enemmänkin.Janika Aho


Palaa otsikoihin 
 
Tulosta sivu

Olet tässä:

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä