Arvioarkisto

31.7.2018

Arvio: Epätavallinen kansanpukunäyttely

Rahvarõivas on norm, igal aastaajal – Regarded as a norm, perennially worn.


IMG_20170902_170404


Virolla on juhlavuosi ja Viron kansallismuseo on juhlissa mukana. Viime vuoden kesäkuussa avattiin näyttely, joka sopisi vaikka juhlavuoden näyttelyksi. Se kertoo virolaisista kansanpuvuista, jotka ovat virolaisille rakkaita. Näyttely on rohkea. Kerrankin pukuja saa ihastella läheltä, nähdä saumoja, pistoja, koruja ja kankaiden sidoksia ilman heijastavaa vitriinilasia.


IMG_20170902_164832

Viron kansanpukujen tutkimuksella on pitkät perinteet. Keskeisenä vaikuttajana oli suomalainen kansatieteen tutkija Ilmari Manninen, joka siirtyi Viron kansallismuseon johtajaksi vapaaseen Viron tasavaltaan vuonna 1922 ja toimi Tarton yliopiston dosenttina 1924‒1927. Hän teki lukuisia kenttämatkoja kansanpukujen tutkimiseksi. Mannisen kynästä syntyi ensimmäinen suuresitys virolaisista kansanpuvuista Eesti rahvariiete ajalugu (1927). Kirja on edelleen klassikko ja kansanpukututkimuksen peruslähde, josta on otettu toinen uusittu painos vuonna 2017. Mannisen  jälkeen Eevi Astel, Elle Vunder ja Aino Voolmaa keskittyivät selvittämään eri vaatekappaleiden tarinaa ja lisäksi tekstiilien koristelun laatua ja ikää. Voolmaan kirjoituksia julkaistiin Viron kansallismuseon vuosikirjoissa, ja lopulta myös Melanie Kaarman kauniisti kuvitetussa teoksessa Eesti rahvarõivad (1981). Kirjasta on otettu uusi painos, jota on täydennetty vaatekappaleiden kaavoilla ja koristekuvioiden teko-ohjeilla (Eesti rahvarõivad / Estonian Folk Costumes 2015). Nyt Reet Piri jatkaa tutkimusperinnettä, ja hänen käsialaansa on myös viime vuonna avattu näyttely. Nuori tutkimuspolvi pureutuu siihen, kuinka kansanomainen pukeutuminen ja käsityötaide vaikuttivat identiteettiin vapaassa Virossa ja Neuvosto-Virossa.


IMG_20170902_162957 (1)
 

Mistä näyttely kertoo? Hätkähdyttävä hetki on huomata, että puvut ovat ikään kuin osa yleisöä. Mannekiineja voi kiertää, tutkia edestä ja takaa, havainnoida kaikki yksityiskohdat. Näkökulmat ovat pukututkimuksesta tuttuja. Puvut on ryhmitelty paikkakuntien, vuodenaikojen ja käyttöyhteyksien mukaan. On arki- ja juhlapukuja, ja on kiinnostava nähdä, miten pukeuduttiin pakkasella tai kesähelteellä. Huiveja näkee päässä ja harteilla, jolloin ne saattoivat hoitaa talvitakin virkaa. Puvuista kuvastuu moninaisuus ja värikkyys, paikallisen identiteetin voimakkuus ja lisäksi käytännöllisyys.

 

Pukuja on kaikkiaan 150. Seinälle on heijastettu pitsikuvioita kevyesti ja ilmavasti korostamaan käsityötaidon merkitystä puvuissa. Näyttelyn ulkoasu on Iir Hermeliinin käsialaa,  ja pitsikuviot on suunnitellut Angelika Schneider.


IMG_20170902_164328
 

Kävin kaksi kertaa näyttelyssä. Molemmilla kerroilla yleisön joukossa oli useita naisia lehtiö ja kynä kädessä. Paikallispukuja piirretään ja kuvataan tarkkaan, sillä Virossa kansallispukuinto ei ole laantunut, vaan kansallispukuja tehdään ja käytetään ahkerasti. Museo tarjoaa siihen neuvonta-apua ja kirjallisuutta, joka on yleisön käytettävissä.

 

Näyttely on auki elokuun 2018 loppuun asti.

 

 

Ildikó Lehtinen

 

 

Kirjallisuutta:

  • Astel, Eevi 1998. Eesti vööd. Tartu: Ilmamaa.
  • Astel, Eevi 2006. Taskud vööle, kotid kätted rahvariideid kannes. Tartu – Tallinn: Eesti Rahva Muuseum, Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit.
  • Kaarma, Melanie & Sumera, Mari & Voolmaa, Aino 1981. Eesti rahvarõivad. / Estonskaja narodnaja odezhda. / Estonian Folk Costumes. / Estnische Volkstrachten. I‒III. Tallinn: Eesti raamat.
  • Kaarma, Melanie & Sumera, Mari & Voolmaa, Aino 2015. Eesti rahvarõivad. / Estonian folk costumes. Tartu: Eesti Rahva Muuseum.
  • Manninen, Ilmari 1927. Eesti rahvariiete ajalugu. Tartu: Eesti rahva muuseum.
  • Manninen, Ilmari 2009. Eesti rahvariiete ajalugu. Toimetaja Tiina Saluvere. Tartu: Eesti Rahva Muuseum.
  • Manninen, Ilmari 2017. Eesti rahvariiete ajalugu. Toimetaja Tiina Saluvere. Tartu: Eesti Rahva Muuseum.
  • Vunder, Elle 1992. Eesti rahvapärane taimornament tikkandis. Tallinn: Kunst.


Palaa otsikoihin 
 
Tulosta sivu

Olet tässä:

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä