Uutiset

23.12.2018

Artefactan joulutervehdys

Katsaus menneeseen ja tulevaan.


_C202332
Ekbergin konditorian koristeellinen krokaani. Sinebrychoffin taidemuseo. Kotimuseon joulu -näyttely 1.12.2018–3.2.2019.

Joulun tultua on hyvä pysähtyä hetkeksi ja katsahtaa Artefactan kuluneeseen vuoteen ja tulevaisuuteen. Joulu on myös tuonut tullessaan lämpimän tunnelman ja kynttilähämyn. Ne välittyvät oheisista kuvista, jotka ovat joulukortimme teille!

Kuvat ovat Sinebrychoffin taidemuseosta, jonka kotimuseohuoneiden pöydät on 1800-luvun loppupuolen herrasväen astioin ja hopeoin kattanut merkittävä esinetuntija Kari-Paavo Kokki. Astiat ovat etupäässä yksityiskokoelmista, mutta monet hopeaesineistä ovat museon omasta Beatrice Granbergin kokoelmasta. Kattaukset täydentävät vaikuttavasti sitä esineellistä ympäristöä, jossa Sinebrychoffin taidekokoelma on kotonaan. Niihin on mahdollista tutustua 3.2.2019 asti.

_C202350
Teekattauksen kupit ovat kuuluneet von Etter -suvulle ja samovaari on Tasavallan presidentin kansliasta.

Artefactan vuosi käynnistyi konferenssivalmisteluilla. Maaliskuun alussa 2018 järjestimme kansainvälisen konferenssin esinebiografioista, esineiden elämänkaaresta. Se oli niin suosittu, etteivät kaikki halukkaat valitettavasti mahtuneet mukaan: osanottajia oli 12 maasta, ja heidän kokonaismääränsä nousi 180 henkeen. Konferenssikatsaus on luettavissa täällä.

Konferenssin esiintyjille lähetettiin erityinen suunnattu kirjoituskutsu vertaisarvioituun tutkimusartikkelisarjaamme Artefactumiin. Se on johtamassa liki kymmenen, pääosin englanninkielisen artikkelin julkaisemiseen. Ensimmäiset artikkelit ovat jo läpäisseet vertaisarvioinnin ja ilmestynevät aivan vuoden 2019 alussa. Artefactumilla on julkaisufoorumin myöntämä luokitus (taso 1), joka on sama kuin esimerkiksi kaikilla Suomen Muinaismuistoyhdistyksen tieteellisillä sarjoilla. Sarjamme pysyvän kirjoituskutsun ja kirjoitusohjeet löydät täältä.

_C202345
Kahvikattauksen ruusukupit ovat Kuznetsovin Dulevon tehtaan tuotantoa 1800-luvun lopusta.

Toivomme kaikilta aktiivista keskustelua keskustelupalstallamme, tapahtumien innokasta lisäämistä kalenteriimme tai niiden vinkkaamista meille! Uutisjuttujen aiheet ja uudet ideat ovat samaten tervetulleita: esinetutkimus@artefacta.fi Voit tarjota myös omaa tekstiäsi julkaistavaksi uutispalstalla.

Kaikki verkkopalveluumme rekisteröityneet ovat Artefactan jäseniä, ja meitä artefactalaisia onkin siis kaikkiaan 972. Facebook-sivuamme seuraa 623 henkeä. Toivotamme myös kaikki uudet ihmiset tervetulleiksi mukaan verkostoon: jäsenyytemme on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille!

_C202333
Makeispöydällä hopeaa Sinebrychoffin taidemuseon Beatrice Granbergin kokoelmasta sekä sokerileipuri Aleniuksen marsipaanikonvehteja.

Toimintaamme ohjaa tieteellinen neuvottelukunta, jonka puheenjohtaja, dosentti Renja Suominen-Kokkonen luopui tehtävästään elokuussa, jolloin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Turun yliopiston arkeologian professori Visa Immonen. Neuvottelukunnan jäsen, kansatieteen dosentti Ildikó Lehtinen jätti paikkansa joulukuussa, ja hänen tilalleen valittiin kansatieteen dosentti Leena Paaskoski Suomen Metsämuseo Lustosta.

Artefactan verkkopalvelun toimitus uudistui keväällä, ja meitä on nyt kaikkiaan kahdeksan. Eri esinetutkimusalat ovat monipuolisesti edustettuna, ja toiminta on muodostumassa aktiivisemmaksi kuin koskaan. Uutispalstan painopisteenä ovat erityisesti kirja- ja näyttelyarviot. Lisäksi olemme aktiivisempia Facebookissa kuin aiemmin. Näillä näkymin Artefacta järjestää seuraavan kansainvälisen esinetutkimuskonferenssin vuonna 2020. Sen teemaa ei ole vielä päätetty. Otamme mielihyvin ehdotuksia vastaan: esinetutkimus@artefacta.fi

_C202325
Ruokapöydän astiasto on kuulunut Suomen kenraalikuvernöörille kreivi Nikolai Adlerbergille ja hänen puolisolleen kreivitär Amalie von Lerchenfeldille.


Suuret kiitokset kaikille artefactalaisille, yhteistyötahoille, lukijoille ja tukijoille

sekä

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

God jul och gott nytt år!Alex Snellman

päätoimittaja, koordinaattori


Palaa otsikoihin 
normal-size-image-placeholder

Uutiset

ISSN 2342-0146


Haluatko uutisesi palstalle?

Ota yhteyttä verkkopalvelun toimitukseen:
esinetutkimus@gmail.com

Uutispalstalla julkaistavia juttutyyppejä:


  • Arvio (kirja-, näyttely- tai muu arvio)
  • Kolumni (kantaaottava, poleeminen kirjoitus)
  • Muistokirjoitus
  • Museoiden kuukauden esineet -uutinen
  • Näkökulma-haastattelu (henkilöhaastattelu esinetutkimusta painottaen)
  • Puheenvuoro (kannanotto alan ammattilaiselta)
  • Uutinen (ajankohtaisesta näyttelystä, kurssista, palkinnosta, tapahtumasta, konferenssista, seminaarista, verkkosivustosta, henkilövaihdoksesta, julkaisusta, projektista, esinelöydöstä jne.)
  • Väitöslektio


 
Tulosta sivu

Olet tässä:

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä