Uutiset

9.10.2012

Artefacta täytti vuoden

Lauantaina 6. lokakuuta 2012 tuli kuluneeksi vuosi verkoston avajaiskonferenssista ja tämän verkkopalvelun julkistamisesta. Mitä vuoden aikana on tapahtunut ja mitä seuraavaksi on luvassa?

Konferenssi


Verkoston toiminta käynnistyi kaksipäiväisellä avajaiskonferenssilla, joka osoitti, että verkostolle on tarvetta. Osanottajia ilmoittautui yli kaksisataa, ja tapahtumaan hyväksyttiin viisikymmentä esitelmää. Kiinnostus oli niin suurta, etteivät kaikki tarjotut esitelmät mahtuneet ohjelmaan.

Verkkopalvelu ja verkoston tiedotus


Verkoston toimintamuotona on tapahtumien järjestämisen ohella tämä verkkopalvelu. Keskustelupalsta on vähitellen päässyt vauhtiin, ja toivon, että myös museoväki ja yliopistojen tutkijat lähtisivät innokkaammin mukaan keskusteluun. Esinetunnistuksen lisäksi keskustelupalstalla voisi pyöritellä myös laajempia kysymyksiä, vaikkapa sellaisia, joita yliopistojen seminaareissa käsitellään. Palstalla museoiden edustajat ovat jo kysyneet työhönsä liittyviä kysymyksiä: kenties kollegoilta löytyisi myös vastauksia?

Vaatimalla oman nimen käyttöä ja kohteliasta käytöstä on keskustelupalstasta haluttu tehdä ympäristö, joka tarjoaisi mahdollisuuden myös tieteelliselle keskustelulle. Se ei toki sulje pois harrastajien kysymyksiä ja esinetunnistusta, jotka ovat keskustelupalstan selkärankana. Niidenkin toivon entisestään lisääntyvän. Artefacta on kokeilu, jossa on yhdistetty sekä tieteellisen foorumin että harrastajayhteisön ominaisuuksia. Tulevaisuus näyttää, mihin suuntaan toiminta kehittyy. Tällä hetkellä näyttää varsin lupaavalta!

Verkkopalvelun toimitus on julkaissut jonkin verran uutisia uutispalstalla. Niiden suhteen kaipaamme yleisön apua: otamme mielellämme vastaan juttuvinkkejä ja tietoa esinetutkimukseen liittyvistä aiheista. Tuossa uutispalstan oikeassa reunassa, kivikirveen alla, on lueteltu esimerkkejä sopivista aiheista. Tapahtumatietoja jokainen verkoston jäsen voi syöttää tapahtumakalenteriin itsekin. Tapahtumasta voi myös ilmoittaa sähköpostitse toimitukselle ja pyytää tietojen lisäämistä kalenteriin. Koko toimituksenhan tavoittaa osoitteesta esinetutkimus@gmail.com

Verkostolla on kolme tiedotuskanavaa. Uutispalstan lisäksi käytössä on Facebook-sivu. Ne, jotka "tykkäävät" verkostosta Facebookissa, saavat omalle Facebook-seinälleen linkit uusimpiin uutisiin ja keskustelupalstan aiheisiin. Tästä ei tietenkään seuraa Facebookin käyttäjien omien tietojen paljastumista Artefactan käyttäjille, joten kannattaa käydä tykkäämässä! Kolmas tiedotuskanava on verkoston jäsenille noin kuusi kertaa vuodessa lähetettävä sähköposti, jäsenkirje, joka sisältää linkit edellisen jäsenkirjeen jälkeen ilmestyneisiin uutisiin ja keskustelupalstan aiheisiin sekä muuta ajankohtaista jäsenasiaa.

Uusi artikkelijulkaisu


Artefactan tieteelliseksi ytimeksi on muodostumassa uusi Artefactum-artikkelijulkaisu. Verkostomme nimihän tulee latinan sanasta artefactum 'esine', josta artefacta on monikkomuoto. Jokainen Artefactum-artikkeli on tieteellinen vertausarvioitu tutkimus tietystä aiheesta. Tieteellisten artikkelien laatiminen on hidasta puuhaa ja vertaisarviointi vie oman aikansa, joten julkaisun toiminta on vasta hiljakseen käynnistymässä. Tieteellisen julkaisemisen kohdalla oleellista ei kuitenkaan ole nopeus ja määrä vaan laatu. Julkaisun kirjoituskutsu on pyritty muotoilemaan ennakkoluulottomaksi ja avoimeksi: yliopistotutkijoiden lisäksi toivomme museoväen, konservaattorien ja muiden esinetuntijoiden panosta. Kirjoittajan muodollinen asema ei ole ratkaisevaa, vaan itse tekstin laatu. Anonyymi vertaisarviointi takaa juuri tämän.

Rahoitus ja henkilöt


Suomen Kulttuurirahaston avokätinen tuki mahdollisti avajaiskonferenssin järjestämisen. Sen avulla on myös rakennettu tämä verkkopalvelu, jonka ylläpidon rahoitus kattaa vuosiksi 2011–2013. Onkin syytä kiittää Kulttuurirahastoa sen esinetutkimukselle suuntaamasta merkittävästä tuesta. Myös Svenska kulturfonden on myöntänyt verkostolle apurahan, jonka avulla verkkopalvelun ruotsinkielisten sivujen toimintaa pyritään lähiaikoina parantamaan. Koska verkkopalvelu on kerännyt jo liki kuusisataa jäsentä, on toiminta selvästi vakiinnuttamisen arvoista. Jatkorahoituksen haku on siksi käynnistetty.

Suomen Muinaismuistoyhdistykselle esitän suuret kiitokset siitä, että se tarjonnut verkostolle virallisen taustayhteisön, joka esimerkiksi apurahahakujen kannalta on tuiki tärkeä.

Neuvottelukunnan kokoonpano on vuoden kuluessa hieman muuttunut. Etnologian emeritusprofessori Bo Lönnqvist ja kansatieteen dosentti Teppo Korhonen ovat jättäneet tehtävänsä. Haluan osoittaa heille lämpimät kiitokset arvokkaasta avusta Artefactan perustamisessa. Neuvottelukuntaan ovat heidän sijaansa tulleet etnologi Niklas Huldén Åbo Akademista ja kansatieteen dosentti Ildikó Lehtinen Kulttuurien museosta.

Verkkopalvelun toimitus on vuoden aikana ahkeroinut 37 uutista, ollut luomassa verkkopalvelua ja muodostanut konferenssin ydinryhmän. Kiitos teille!

Tulevaisuus


Avajaiskonferenssissa luvattiin, että konferenssit tulevat jatkumaan. Tieteellisen neuvottelukunnan alustavan päätöksen mukaan seuraava konferenssi olisi keväällä 2014. Sen aiheeksi ovat tulossa analyysit esinetutkimuksessa, niin luonnontieteelliset kuin humanistisetkin. Kysymys on siis lyhyesti sanottuna siitä, millä menetelmillä esineitä tutkitaan, miten niistä saadaan tietoa.

Ensi keväänä, perjantaina 1.3.2013, on luvassa kaikille avoin esinetutkimusseminaari Helsingissä. Sinne järjestettäneen kutsuttujen asiantuntijoiden paneelikeskustelu. Lisää tietoa tapahtumasta tulee ennen vuoden loppua jäsenkirjeeseen ja Artefactan Tapahtumat-sivulle.

Verkoston tulevaisuuden kehittämisessä on kaikkien apu tärkeää. Mikä toimii ja mikä ei? Mihin kannattaisi keskittyä? Otamme mielellämme vastaan kehittämisehdotuksia. Palautelomake on täällä.


Alex Snellman
verkoston koordinaattori
verkkopalvelun päätoimittaja


Artefacta lukuina


6.10.2012

Verkkopalvelu

Rekisteröityneitä jäseniä592
Yksilöityjä kävijöitä7 169
Käyntejä20 002
Sivunkatseluita172 672


Uutisia37
Viestejä keskustelupalstalla696

Facebook

 Facebook-sivusta tykkää 169

Avajaiskonferenssi 6.10.–7.10.2011

 Esitelmiä hyväksyttiin 50
 Konferenssiin ilmoittautui henkilöitä 232

Palaa otsikoihin 
normal-size-image-placeholder

Uutiset

ISSN 2342-0146


Haluatko uutisesi palstalle?

Ota yhteyttä verkkopalvelun toimitukseen:
esinetutkimus@gmail.com

Uutispalstalla julkaistavia juttutyyppejä:


  • Arvio (kirja-, näyttely- tai muu arvio)
  • Kolumni (kantaaottava, poleeminen kirjoitus)
  • Muistokirjoitus
  • Museoiden kuukauden esineet -uutinen
  • Näkökulma-haastattelu (henkilöhaastattelu esinetutkimusta painottaen)
  • Puheenvuoro (kannanotto alan ammattilaiselta)
  • Uutinen (ajankohtaisesta näyttelystä, kurssista, palkinnosta, tapahtumasta, konferenssista, seminaarista, verkkosivustosta, henkilövaihdoksesta, julkaisusta, projektista, esinelöydöstä jne.)
  • Väitöslektio


 
Tulosta sivu

Olet tässä:

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä