Keskustelu – Diskussioner

Symboliset ulottuvuudet – Symboliska perspektiv

Näytä viestit:

Allekkain

Puumaisesti

 

Ketkä saavat käyttää?

Pirjo Dahlbom, Harrastaja 20.5.2018 klo 21.57

Mietin mihin kategoriaan kuuluu tämän hetken muoti-ilmiö, etnisyyteen viittaavien esineiden käytön yksityisoikeus? Saamelaiset ovat eniten tästä herättäneet keskustelua ja siksi tuli mieleen omat saamelaisiin viittaavat matkamuistoni. Olen nuorena käynyt Lapissa pari kertaa ja tuonut tuliaisiksi muun muassa hopeisen rintakorun. Rintakoru ostettiin kultasepänliikkeestä, sen muotoilu oli minusta kaunis, olen sitä jonkun kerran käyttänytkin. Samalla retkellä ostin myös Marttiinin tunnetun lapinleukupuukon. Sille on ollut käyttöä luonnossa mökillä. Nyt näitä ei saisi käyttää jos tarkkoja ollaan. Egyptistä ostin rihkamaa, mm skarabeejäljennöksen. Lapsena olin pukeutunut inkkarien käyttämiin vetimiin ja tein niitä itsekin kirjan mallien mukaan. Juuri intiaanikulttuurit saivat kiinnostumaan folkloristiikasta. Itse en ole lapsuusvuosien jälkeen koskaan ihastunut ns. larppauksesta, mutta olen havainnut sen kiehtovan monia kanssaihmisiä, jotka uppoutuvat roolileikkeihin.
Missä kulkee sallitun ja kielletyn raja roolileikkien ja johonkin kansaan liittyvien esineiden esillepidossa koristemielessä?

Lisätty 20.5.2018 21.57:

Tarkoitin tietysti yksinoikeus, mutta kirjoitin väärin. Oikeastaan haluan siis tietää, mikä esineiden tutkimisen tieteenalan osa-alue tässä on kyseessä. Ilmeisesti epäkiinnostava kysymys tai sitten kertoo siitä, että kukaan ei uskalla pukahtaakaan sananvapauden nykyisin kavennuttua. Toivottavasti edellinen vaihtoehto.
Vain sisäänkirjautuneet jäsenet voivat osallistua keskusteluun ja nähdä viestien liitteenä olevat kuvat.
Endast inloggade medlemmar kan ta del i diskussioner och se de bifogade bilderna.

 
Tulosta sivu

Olet tässä:

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä