Keskustelu – Diskussioner

Valmistaminen, valmistustekniikat – Tillverkning, tillverkningsteknik

Näytä viestit:

Allekkain

Puumaisesti

Re: Mitä on argent haché?

matti taalas, Harrastaja 30.11.2015 klo 20.08

Minusta on aivan oikein pohtia 'haché'-käsitettä kuten Lammi tekee. Vain siten käsitteet täsmentyvät ja niiden käyttö vakiintuu.

En kyllä yhdy KSn selvitykseen haché-menetelmästä. Lähtisin pikemminkin sanan alkuperästä 'hakkaamisesta - takomisesta'. Kyllä esineitä voi hopeoida ohuilla hopealevyillä hakkaamalla tai hiertämällä hopea kiinni kupariin, joka on lähes yhtä pehmeää kuin hopea. KSn esimerkki (bukowskis) näyttää että hopea on irronnut huonosti kiinnitetyistä - taotuista -kohdista ja ikään kuin revennyt irti (esim. varren tyvi). Ja ornamentissa juuri muotin syvimmistä kohdista joissa paine on ollut heikoin. Repeytymät viittaisivat juuri levy-hopeointiin. Kulumisjäljet taas ovat aina asteettaisia.

KSn kuvaama menetelmä - elohopea-amalgaamihopeointi - on aivan toinen menetelmä, jota lienee käytetty hyvinkin vähän. (Itse tunnen vain pari 1700-luvun venäläistä kupari/hopea kaularistiä). En ole kuullut menetelmästä käytetyn muuta nimitystä kuin polttohopeointi (vert. polttokultaus).

Mutta miten siis hopealevyn saa kiinnittymään kupariin siitä en tiedä mitään. Ilmeisesti kuumennusta, hankaamista/meisselöintiä ja takomista käyttäen. Se taas tarkoittaa, että esineet eivät saisi olla onttoja tai kuparilevyt pitäisi hopeoida ennen työstöä. Ja vaarana on että hopea irtoaa työstön aikana kuten bukowskis-esimerkissä näyttää osittain käyneen.

Keskustelun kulku:

  Mitä on argent haché?
Jyrki Lammi 20.4.2012 12.56
  
  
  Re: Mitä on argent haché?
Jyrki Lammi 25.4.2012 13.16
  
  
  
  
  Re: Mitä on argent haché?
Kurt Salvén 29.11.2015 16.14
  
  
  
  
  
  
  
  
  Re: Mitä on argent haché?
Jyrki Lammi 30.11.2015 14.10
  
  
  
  
  
  
  
  
  Re: Mitä on argent haché?
Matti Taalas 30.11.2015 20.08Vain sisäänkirjautuneet jäsenet voivat osallistua keskusteluun ja nähdä viestien liitteenä olevat kuvat.
Endast inloggade medlemmar kan ta del i diskussioner och se de bifogade bilderna.

 
Tulosta sivu

Olet tässä:

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä