Keskustelu – Diskussioner

Valmistaminen, valmistustekniikat – Tillverkning, tillverkningsteknik

Näytä viestit:

Allekkain

Puumaisesti

Re: Mitä on argent haché?

John Silfver, Harrastaja 29.11.2015 klo 16.14

Sattumalta törmäsin tähän vanhan kirjoitukseen vuodelta 2012, missä Jyrki Lammi esittää epäilyksensä siitä mikä on argent haché, jopa väittää ettei asia ole niinkuin sanotaan, muttei pysty kuitenkaan sanomaan, mitä se sitten olisi!? Asia on juuri niinkuin K-P Kokki kirjoittaa ja ruotsalaisessa forumissa kerrotaan.
Argent haché on varhainen hopeointiprosessi 1700-luvulta, eikä sillä ole mitään tekemistä minkään seosmetallin kanssa. Argent hachén suomenkielinen nimi on "tulihopea" ja se on vaativa ja jopa hengenvaarallinen työprosessi elohopeahöyryjen takia. Messinkinen tai pronssinen esine kuumennetaan, jonka jälkeen hopean ja elohopean amalgaami, joka on levitetty esineen pintaan, poltetaan kiinni esineeseen, Elohopea höyrystyy kuumuudessa, mutta hopea kiinnittyy pintaan, vertaa polttokultaukseen.

Ei pidä kyseenalaistaa asioita, ei edes epäillä, jollei tiedä mistä puhuu!

Vertailun vuoksi on sanottava, että Jyrki Lammen väittämä on verrattavissa siihen, että joku väittäisi, että Sheffield Plate ja Old Sheffield Plate puhumattakaan siitä, että tähän vielä sekoitetaan käsite English Plate olisivat kaikki yksi ja sama asia, näin ei ole, ei lähelläkään.

Kokonaan toinen asia on sitten se, että miten erotetaan argent haché menetelmällä hopeoitu esine elektrolyyttisesti hopeoidusta esineestä. Se vaatii jo aika hyvää tietämystä, koska se ei ole helppoa. Sanottakoon vielä että argent haché-esineet ovat tosi harvassa vaikka monet huutokaupat väittävät toista. Tässä esimerkki siitä.
https://www.bukowskis.com/fi/lots/734590-ljusstakar-1-par-argent-hache-1800-talets-forsta-halft
Epäilen vahvasti, koska näettekö miten kupari loistaa puhkikiillotetussa kynttiläjalassa. Tästä on argent haché kaukana. Kynttiläjalka on tavallinen englantilainen eletrolyyttisesti/galvaanisesti hopeoitu esine eli kuuluu käsitteeseen "Sheffield plate" eli hopeoitu kupariesine.

Eri kysymys siis on, ovatko "argent haché" -esineet, joita sellaisina myydään, todellakin kyseisellä tekniikalla hopeoituja kuten myös Jyrki Lammikin epäilee. Tämä epäily on aiheellinen.

Keskustelun kulku:

  Mitä on argent haché?
Jyrki Lammi 20.4.2012 12.56
  
  
  Re: Mitä on argent haché?
Jyrki Lammi 25.4.2012 13.16
  
  
  
  
  Re: Mitä on argent haché?
Kurt Salvén 29.11.2015 16.14
  
  
  
  
  
  
  
  
  Re: Mitä on argent haché?
Jyrki Lammi 30.11.2015 14.10
  
  
  
  
  
  
  
  
  Re: Mitä on argent haché?
Matti Taalas 30.11.2015 20.08Vain sisäänkirjautuneet jäsenet voivat osallistua keskusteluun ja nähdä viestien liitteenä olevat kuvat.
Endast inloggade medlemmar kan ta del i diskussioner och se de bifogade bilderna.

 
Tulosta sivu

Olet tässä:

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä